dimarts, 26 de juny de 2012

Caça de bruixes a la Copa

Ahir es va fer pública la intenció de l’equip de govern de CiU a l’Ajuntament de Girona de prohibir que les organitzacions polítiques i sindicals puguin tenir barraca per Fires dins l’espai de la Copa. La intencionalitat política i la mala fe d’aquesta mesura és evident, suposo que no cal ni dir-ho. A més de ser injusta i suposar un greuge comparatiu per un bon grapat d’entitats ciutadanes, que si s’aplica la mesura seran excloses d’un dels principals espais de l’associacionisme gironí, aquesta decisió constitueix un autèntic menyspreu cap als centenars de persones que, en l’àmbit de les associacions polítiques i sindicals gironines, des de fa anys i anys ajuden a mantenir vives les barraques de Girona. I no només això. També constitueix una ingerència institucional força barroera, matussera, en un espai pensat per a les associacions; i una vulneració del que ha estat un dels pilars fonamentals de les barraques de Girona: el dret de totes les entitats ciutadanes registrades d’optar a tenir una barraca per Fires.

L’argument que utilitzen per vetar la presència d’aquestes organitzacions a la Copa encara és més humiliant. CiU argumenta que a partir d’ara només podran tenir barraca les entitats que tinguin l’àmbit d’actuació estrictament gironí, i focalitzen aquesta condició especialment (interessadament) a organitzacions polítiques i sindicals. És greu que es negui l’arrelament i la dedicació a la ciutat a entitats ciutadanes que portem anys i anys esllomant-nos per Girona, que formem part intrínseca del teixit associatiu gironí. I per cert, jo em pregunto: si només són gironins de veritat els qui tenen l’àmbit d’actuació en el marc estricte de la nostra ciutat, què hi fa un partit d’àmbit principatí com ara CiU governant la ciutat? Si fos així, per coherència amb els seus propis posicionaments (i per fer-nos un favor a tots plegats) ja podrien agafar els trastos i marxar de l’Ajuntament de Girona avui mateix..., però suposo que no tindrem tanta sort.

En definitiva, és precisament la manca d’arguments i la utilització de pretextos tan estúpids com aquest de la implantació i l’àmbit d’actuació de les entitats, el que ens demostra que darrere de tot això no hi ha la voluntat lògica d’ordenar i millorar l’espai de la Copa, sinó una clara intenció de foragitar les entitats més crítiques i compromeses, ofegar-les econòmicament i silenciar-les. És evident que per als sectors conservadors i reaccionaris de CiU hi ha entitats de la ciutat que fem nosa. No ho explicaran públicament ni ho reconeixeran, però sí que s’ha atrevit a dir-ho en cercles informals: aquesta mesura ha estat pensada expressament per acabar amb determinats col·lectius polítics i socials de la ciutat.

Però no som nosaltres (aquestes entitats) les úniques que rebrem, ni tot això s’acabarà amb l’anècdota de les barraques. CiU té la intenció de convertir Girona en una ciutat (més) grisa, silenciosa, al servei dels grans interessos comercials i empresarials. De fet, no ho ha negat mai. Vam començar amb la restricció a l’hora d’organitzar actes al carrer amb normalitat, hem continuat amb les Fires, més tard vindrà l’ordenança del civisme i la convivència, i vés a saber amb què més ens sortiran. I és que la participació ciutadana, el fet de tenir un teixit associatiu dinàmic i compromès, els actes i la cultura popular i de carrer... són  elements oposats al model que defensen els senyorets de CiU i els seus amics, i encara que sigui de manera sibil·lina i progressiva, aniran guanyant-nos terreny en aquest àmbit si no els aturem. Ara que hi som a temps, serà bo que reaccionem. Si no la ciutat se’n ressentirà, i quan ens n’adonem ja ho haurem perdut tot.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada