dimarts, 13 de desembre de 2011

Girona, municipi per la independència (algunes reflexions)

Una sessió intensa. Ahir al ple de l’Ajuntament de Girona es va aprovar una moció que demanava que la ciutat s’adherís a la futura Associació Catalana de Municipis per la Independència. Penso que és una fita positiva i de prou importància per la ciutat. Per tant, felicitem-nos-en. Dit això, val a dir que durant la sessió es van viure moments especialment tensos. Sobretot per culpa de la Concepció Veray, que ahir estava exageradament histriònica i victimista, i a qui no agrada que li diguin les veritats a la cara. En Jordi Navarro, després d’uns minuts de discussió va dir-li que el PP era “una de les dretes més ferotges i antidemocràtiques d’Europa”. Ella va posar-se com una moto, va demanar a l’Alcalde que expulsés els nostres regidors de la sala de plens, i no sé quantes barbaritats més. Ves, tampoc n’hi havia per tant! En tot cas, després d’una bona estona de debat, la moció va aprovar-se. 11 vots a favor (CDC+CUP+ICV-EUiA), 9 en contra (PSC+PP) i 5 abstencions (UDC+Àngel Quintana -PSC-).


CDC i ICV-EUiA: si no els agrada, que la presentin ells! Quan va acabar-se el ple, la regidora de Convergència Marta Madrenas va córrer a buscar els regidors de la CUP per dir-los que, tot i que era “molt independentista” (sic), se sentia avergonyida de com el nostre grup havia defensat la moció. Se suposa que per la contundència amb què Jordi Navarro va dirigir-se i debatre amb la Concepció Veray del PP. Per la seva banda, ICV-EUiA en la seva intervenció va insinuar que la CUP intentava fer una cursa per veure qui era més independentista, i que en aquest tema no era qüestió de posar-se medalles. A uns i altres els hauria de caure la cara de vergonya. Si no fos per la CUP, que ha estat l’únic grup disposat a presentar-la, aquesta moció no s’hauria debatut mai al ple, perquè ni ICV-EUiA ni CiU van voler-l’hi dur. Tots dos, durant les setmanes prèvies, van comunicar-nos que se sentirien més còmodes afegint-se a una moció ja presentada que no pas ser-ne els promotors. Per tant, si no els han agradat les maneres de la CUP, la pròxima vegada ho tenen ben fàcil: que la presentin ells!


PSC, UDC i PP: el bloc constitucionalista (espanyol). A l’Ajuntament de Girona, durant els darrers anys el PSC havia adoptat la política d’abstenir-se en aquelles mocions i propostes relatives a iniciatives independentistes o per promoure l’exercici del dret d’autodeterminació. Ahir, però, vam veure la cara menys catalanista del PSC (exceptuant-ne l’abstenció de l’Àngel Quintana, que va trencar la disciplina de vot del grup), que no va dubtar a alinear-se amb l’altre gran partit espanyol, el PP, per posicionar-se contra la proposta de la CUP. Penso que la desorientació i la dinàmica absolutament erràtica que practica el grup municipal del PSC des que va perdre les eleccions i va haver-se de quedar a l’oposició després de més de 30 anys al govern gironí també hi va tenir a veure. L’altre paperot de la nit el van protagonitzar els quatre regidors d’Unió Democràtica, que van demostrar a qui deuen fidelitat quan es tracta de posicionar-se sense embuts en defensa de les llibertats nacionals catalanes, i es van abstenir. Com a excusa van posar la intransigència de la CUP a l’hora de negociar la moció. No sé què de l’horitzó confederal i la tradició europeista, van dir. En fi. Del PP no en tinc gaire res a dir: es tracta d’un partit espanyolista, de dretes i amb una tradició antidemocràtica impecable.


Petites passes cap a una gran fita. Total, que la moció va aprovar-se i Girona pròximament formarà part de l’Associació Catalana de Municipis per la Independència. És bo anar fent bullir l’olla i que les diverses institucions del país prenguin compromisos en favor de la construcció nacional dels Països Catalans. És bo sacsejar els plenaris, que cadascú s’hagi de posicionar, i que aflorin les contradiccions dels diferents partits. Que surtin arguments nous i vells. Que quedin retratats aquells qui, malgrat el pas del anys i les circumstàncies canviants, continuen ancorats en les seves posicions immobilistes i covardes. Però, també, que es vegi que altres sectors polítics estan evolucionant cap a posicions inequívocament autodeterministes o, directament, independentistes. Que, amb petites passes com aquesta, i encara que potser de manera un pèl descoordinada, anem fent via cap a un procés d’autodeterminació que porti finalment el poble català a la independència nacional. Som-hi!

5 comentaris:

 1. Per al·lusions:

  A ICV no li ha de caure la cara de vergonya. Quan us vam dir que era més còmode presentar la que va entrar SI per registre, és perquè ja estava entrada (la de la CUP va entrar a darrera hora) i era molt similar. No sembla una bestiesa aprofitar la que ja hi havia i que permetia que a més de la CUP i Reagrupament s'hi veiés un altre partit clarament independentista com és SI.
  En qualsevol cas els dos vots d'ICV-EUiA van ser determinants per tal que la moció prosperés. Tendir ponts tampoc és una bestiesa i resulta útil. Veure fantasmes on no n'hi han no ho és.

  ResponElimina
 2. Jo no em referia a la moció de SI, que mirarem de dur-la a debat en un pròxim ple. Em referia al fet que ahir ICV-EUiA insinués que nosaltres ens volem penjar medalles sobre aquest tema, quan és sabut que si no fos per la CUP ningú hauria portat aquesta moció al ple. D'altra banda, a l'article ja dic que em sembla molt positiu que la moció s'aprovés, i que nous sectors es mullin en iniciatives autodeterministes o directament independentistes com aquesta. Va, salut!

  ResponElimina
 3. Moltes felicitats, Biel i tot el vostre grup. És una notícia molt bona que hi hagi un municipi més dins l'associació, i sobretot, que aquest municipi sigui d'una població important, com és Girona. Felicitats, de debò. Ànims i endavant. Esteu treballant de valent i això és el que convé!

  ResponElimina