divendres, 11 de novembre de 2011

Sant Narcís, Fires i Festes

Un punt de partida. El passat dimecres la CUP de Girona va organitzar un debat sobre Fires a la Farinera Teixidor, que va comptar amb la participació d’un bon nombre de representants d’entitats de la ciutat. L’absència més notable, la de la Marta Madrenas, regidora responsable de Fires, que va declinar la invitació després que l’equip de govern decidís no aportar cap representant al debat. Potser m’equivoco, però ara, vist amb perspectiva, em sembla que ens va fer un favor, no venint. Penso que l’acte del dimecres va ser un espai imprescindible perquè moltes de les entitats que participem d’una manera o altra en l’organització de Fires ens veiéssim les cares més enllà del fum dels frankfurts i la boira de les nits a la Copa. Ens va servir per reconèixer-nos, per veure que, més enllà dels matisos i especificitats que hi pot aportar cadascú, compartim necessitats, mancances, idees i, en definitiva, l’essència del que volem que sigui la nostra festa major. Potser ens cal fer aquest exercici de saber qui som, la força que tenim junts, i on volem arribar, abans d’asseure’ns a discutir amb l’equip de govern. Tot això, per descomptat, no vam poder-ho fer el dimecres, però em sembla que sí que vam posar fil a l’agulla perquè això sigui realitat en els propers mesos.

“Tots junts serem més forts”, vaig sentir en el debat. Sembla evident, no? Doncs es veu que no ho era tant. “Si Fal·lera es planta, no hi ha cercaviles”, va dir un. I va continuar: “si Marrecs es planta, no hi ha diada castellera. Si Diables es planta, no hi ha correfoc.” Caram. Tots vam quedar astorats, amb cara de dir: i per què no se’ns havia acudit abans, això? Fal·lera, Marrecs, Diables, i així un llarg etcètera. Potser una per una som poca cosa, però posades totes juntes el potencial de les entitats i la influència de la nostra activitat en el que acaben essent les Fires cada any és immensa. Total, diria. Només cal que en siguem conscients i sapiguem exercir aquesta força de la manera més intel·ligent i efectiva. Com? Per començar, fent més trobades, més debats d’aquests. Que la comissió de la Copa ens convoqui a totes, com va dir que faria: i a la batalla, que hi ha feina a cabassos. D’acord que no és només de la Copa sinó de totes les Fires, que estem parlant. I d’acord, també, que no totes les entitats de la ciutat són dins d’aquesta comissió. Però cal tenir present que, ara per ara, la comissió de la Copa és l’espai més consolidat i estructurat que tenim, des l’associacionisme gironí, en l’àmbit de les Fires, i l’únic des d’on podem iniciar aquest procés de debat i interacció entre entitats en condicions.

I ara sí: repensar?, repensem! No ens ho ha pas de dir el nou equip de govern, que el model de Fires s’ha de repensar. Això fa temps que ho diem, nosaltres. Ara, com va dir algú en el debat, “sempre que sigui per sumar, no per restar”. Exacte. Per anar endavant, no enrere. Algú altre també va dir, i em va semblar molt ben trobat, que el que calia per Fires és exportar el model de la Copa a la resta de la ciutat. Però no l’alcohol a menors, que és l’obsessió malaltissa i la cortina de fum que ha fixat l’equip de govern per distreure'ns a tots plegats, sinó la gran majoria d’elements positius que aporta el model de la Copa a les Fires, a la ciutat, i al mateix teixit associatiu gironí. Exportar la participació i la implicació ciutadana. La interacció, la xarxa i la complicitat que adquireixen les entitats fruit de compartir espais i experiències. Tot un capital que no es pot comprar amb diners. Que no es veu a simple vista, ni s’olora des dels despatxos de la plaça del Vi. Una manera d’entendre la festa major, la vida i la ciutat. Que sí, que volem unes Fires populars, participatives, descentralitzades i festives (sembla obvi, però no ho és). I les tindrem. Si ho volem, no en dubteu: les tindrem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada