dilluns, 3 d’octubre de 2011

Plans de govern a l’Ajuntament de Girona

Al desembre del 2007, després d’un inici de mandat una mica galdós i fruit, en part, de les pressions de l’oposició, el tripartit que governava l’Ajuntament de Girona va presentar el full de ruta per als quatre següents anys, plasmat en un document que es va anomenar Pla de Mandat. La sensació que es va transmetre en aquell moment per part de l’equip de govern és que es tractava d’un text fet de pedaços, amb moltes vaguetats i que esquivava aspectes polèmics en què els partits que conformaven el govern no estaven d’acord. No era un document concret, coherent, que projectés un full de ruta ben definit i un projecte estratègic de ciutat. No era l’eina útil que pogués guiar l’acció de quatre anys de govern. Més aviat era un recull de bones intencions, fet per sortir del pas i cobrir l’expedient, i que va alimentar encara més la imatge d’un govern municipal feble, desorientat i sense cohesió interna.

La CUP de Girona en aquell moment va mostrar-se crítica amb aquell pla de mandat. No només amb la priorització temàtica que havia escollit el govern i alguns projectes previstos (com ara el famós pavelló de la Devesa), sinó amb la poca concreció que caracteritzava el document. Només fullejant-lo vam veure que des d’un punt de vista instrumental no tindria quasi gens d’utilitat, ni per al tripartit com a guia per a l’acció, ni per a l’oposició com a eina per a fiscalitzar l’obra del govern. Els dos partits de l’oposició que en aquell moment tenien representació al consistori (CiU i PP) també van mostrar la seva crítica a aquell pla de mandat, tal i com es va escenificar en la votació del document al ple municipal, en què els regidors de tots dos grups municipals van votar-hi en contra.

Passats els anys, ja a finals del mandat, la CUP va fer un intens treball per mirar d’avaluar el grau de compliment d’aquell pla de govern. La inconcreció de les mesures ho va fer quasi impossible, però finalment vam poder presentar un informe força revelador amb els resultats de l’estudi. Aquesta tasca ens va fer reafirmar en el convenciment que els document pensats per planificar l’acció d’un govern municipal han de contenir un vessant concret, que permeti fer baixar els objectius del pla estratègic a l'operatiu. En aquest sentit, és imprescindible que en aquest tipus de plans es llistin una sèrie de mesures concretes, els resultats de les quals sigui quantificable a partir d’indicadors objectius.

És a dir, no podem tornar a tenir un pla de govern que digui només que fomentarem la formació i utilització de les noves tecnologies entre la ciutadania de Girona, fent una especial incidència entre els sectors del turisme, el comerç i l’empresa, per posar un exemple, com passava amb l’anterior. També ens ha de dir com, qui, quan, amb quins diners; i de quina manera la ciutadania, les entitats, els grups municipals i, evidentment, el mateix govern, podran seguir el compliment d’aquesta mesura i avaluar-ne els resultats a finals de mandat.

Al darrer ple municipal l’Alcalde de la ciutat va anunciar que s’estava preparant el pla de mandat del nou govern, tal i com li han demanat la CUP i altres grups. Veurem què en surt. En tot cas, jo ja fa dies que tinc al cap un escenari que pot produir-se pròximament: el nou govern de CiU presentant un pla de mandat fluix i inconcret, com el que tant van criticar ells mateixos el 2007; i l’antic govern de PSC i ICV criticant el mateix pla de mandat fluix i inconcret, com el que van presentar, també ells mateixos, el 2007. I la CUP, allà mateix on era fa quatre anys (però amb una mica més de força i capacitat): crítica i exigent, demanant un full de ruta amb cara i ulls que beneficiï la ciutat, més enllà de les pugnes estèrils entre partits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada