dijous, 15 de setembre de 2011

Estelades, recepcions i boicots

A principis de la setmana passada la CUP va fer arribar una carta a l’Alcalde de Girona proposant-li una sèrie de mesures simbòliques en motiu de l’Onze de setembre. D’una banda se li demanava que per la Diada fes onejar l’estelada en alguns punts significatius de la ciutat (se n’hi proposaven tres: el Museu d’Història de la Ciutat, la plaça de Catalunya i el mateix edifici de l’Ajuntament). De l’altra se li feia la petició que no convidés autoritats ni representants de les forces de seguretat espanyoles en la recepció del dia Onze de setembre a l’Auditori Irla. En cas contrari, deia la carta, els regidors de la CUP no participarien en aquest acte institucional. No vam tenir resposta de l’Alcalde, i vam pressuposar que no ens faria cas. En aquest sentit, els regidors de la CUP no van participar en la recepció institucional de la Diada.

Altrament, dos dies després d’enviar-li la carta va sortir als mitjans de comunicació la notícia de la nova gran senyera que l’equip de govern inauguraria el dissabte 10 (la vigília de la Diada) a la plaça Catalunya, amb un acte que, segons el gerent Albert Riera, havia de ser “senzill, institucional i popular” (El Punt, 06.09.11). Val a dir que era tota una fita conjuminar tots tres elements en un sol acte i que el resultat no quedés forçat. En tot cas, la CUP va decidir assistir-hi. Vam pensar que seria una bona tribuna des d’on reclamar que la bandera que havia d’onejar al nou pal, almenys durant la Diada, havia de ser l’estelada. Un cop allà, però, tant els regidors com els membres de la CUP que vam assistir-hi vam estar a punt de marxar-ne. En Jordi Navarro escrivia, després, al Facebook un comentari que reflecteix molt bé les sensacions que vam viure-hi: “Avui, a la hissada de la senyera a la plaça Catalunya de Girona he passat vergonya. Hi eren presents la policia nacional [espanyola] i el PP. La presència d'aquests enemics del poble català ha enterbolit l'acte. Durant una estona he rumiat si era millor marxar però finalment hem optat per desplegar l'estelada davant dels seus morros.

Efectivament, tot i ser presents en desenes i desenes d’ajuntaments catalans i governar alguns municipis, la vocació institucional de la CUP i l’esquerra independentista ha estat i continua essent quasi inexistent. La nostra aposta per ser presents a les institucions és purament instrumental, i per això el corporativisme, els protocols dels ambients oficials i tota l’endogàmia que envolta aquest món ens fa angúnia. Si a això hi afegim la presència dels representants del PP i les forces de seguretat espanyoles l’ambient es torna quasi irrespirable. Però havíem de ser-hi, hem de ser-hi, per fer visible la discrepància i trencar el seu joc. Els nostres regidors es van sentir incòmodes enmig de l’acte, és normal. Haurien estat millor on era jo, uns metres més enrere, amb la gent del carrer. Però, n’estic segur, més incòmodes es devien sentir la Concepció Veray del PP, el representant de la policia nacional espanyola i la resta d’autoritats veient els tres regidors de la CUP desplegant tres estelades en el cor de l’acte oficial, trencant la correcció de les seves convencions.

El dilluns 12 al Ple municipal la senyora Veray va acusar els regidors de la CUP d’haver boicotejat aquell acte, el de la inauguració de la senyera. Val a dir que no vam plantejar les accions simbòliques que vam dur-hi a terme com un boicot, ni molt menys. Simplement vam aprofitar l’afluència de representants polítics, mitjans de comunicació i ciutadania perquè es visualitzés la nostra demanda de fer onejar al nou pal una estelada i no una senyera. I sí, ja que hi érem, volíem que hagués d’empassar-se les estelades i que s’endugués alguns xiulets per tenir la poca vergonya de presentar-se en un acte així com si res. En aquest sentit, em sembla que qui va boicotejar l’acte va ser ella, amb la seva presència... Parlant del Ple, el que em va sorprendre és que, per la mateixa regla de tres, la senyora Veray no demanés explicacions a l’Alcalde per haver hissat l’estelada al Museu d’Història de la Ciutat. Potser era un dels punts que figuraven en la lletra petita d’aquell “acord marc” de mandat que van signar CiU i PP a principis de juliol... Ho haurem d’investigar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada