dimecres, 10 d’agost de 2011

D'empentes i rodolons

Fa unes setmanes va haver-hi una concentració en motiu de la visita del conseller de Salut a Girona, i es van produir alguns incidents amb l’alcalde Carles Puigdemont. Insults, sacsejades i alguna coça, segons va dir ell mateix. Darrerament aquests episodis augmenten, i més que augmentaran si les coses no canvien. No tinc clar, des d’un punt de vista tàctic, que sigui gaire efectiu el fet d’increpar i arribar a l’enfrontament físic amb els càrrecs electes i els representants municipals. Em fa la impressió que és donar carnassa als mitjans i opinòlegs del sistema i que, en general, perjudiquen la simpatia i l’adhesió de l'opinió pública envers unes reivindicacions justíssimes.

Ara bé, és un toc d’atenció per als representants polítics i institucionals catalans que no es pot obviar. Més enllà de les empentes i les coces, circumstancials, els moviments de protesta que vivim denoten un grau d’indignació i alteració considerable, fruit d’una situació social i econòmica cada cop més dramàtica. Hi ha una massa social creixent que està mostrant el seu descontentament, i cada dia més opta per canalitzar les seves demandes i posicions polítiques a través de vies diferents de les que el sistema té establertes. Cal tenir clar, i els ciutadans els primers, que el que realment confereix la legitimitat a un sistema polític és la seva acceptació i reconeixement per part dels seus usuaris i beneficiaris. I en un moment en què la ineficàcia d’aquest sistema per donar resposta a les principals necessitats i preferències de la població (la qual cosa és una de les seves funcions més bàsiques) s’està palesant dia a dia, aquest grau d’acceptació està disminuint a marxes forçades.

Aprofitem, doncs, aquesta situació de debilitat (potencial, encara) del sistema polític: sapiguem obrar amb intel·ligència i sumar sinergies amb els sectors socials, cada cop majors i més diversos, que estan disposats a sortir al carrer per denunciar els moments vergonyosos que vivim. Són instants per tenir el cap fred, clar, i treballar per convertir la indignació i el descontentament en mobilització popular.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada