divendres, 15 de juliol de 2011

Gerents a l'Ajuntament: la privatització soft

Una de les primeres decisions del govern del senyor Puigdemont a Girona ha estat la creació de la figura del gerent municipal. Sembla ser que és el model pel qual està apostant CiU als ajuntaments on governa, especialment en municipis amb molta població. Val a dir que aquesta aposta no és exclusiva, ni molt menys de Convergència, ja que mateix Ajuntament de Barcelona fa temps que funciona d’aquesta manera.

A la pràctica, la creació de la figura d’un gerent significa la importació, a l’administració pública, de criteris i formes de gestió del sector privat. No és tan cridanera com l’externalització d’un servei o la privatització d’una empresa pública, si voleu, però a la llarga acaba complint la mateixa funció. Forma part del conjunt de tècniques i mesures soft, que de manera més sibil·lina però igualment efectiva signifiquen l’aplicació de criteris economicistes basats en l’eficiència, i comporten una renúncia inequívoca als principis bàsics del sector públic.

De la mateixa manera que, en l’actual sistema, una empresa mercantil s’enfonsaria si la féssim funcionar com un organisme públic, no podem pretendre aplicar els criteris empresarials a un ajuntament. Perquè tenen objectius diferents, i no juguen a la mateixa lliga.

El sector públic al nostre país té coses per millorar, moltes; i és cert que té algunes despeses supèrflues i una estructura una mica encarcarada. Però, sobretot, que això no ens serveixi d’excusa per privatitzar-lo. Ens cal trobar maneres de repensar l’administració pública des de l’esquerra, i desmuntar els tòpics que serveixen de pretext per aplicar tots aquests criteris desnaturalitzadors, que li fan perdre els seus valors principals i la vocació de servei a la comunitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada